kinderen1 kinderen2 kinderen3 volwassenen
 

Zoekt u een praktijk die werkt met schematherapie? In Leiden kunt u dan bij Silver Psychologie aankloppen. Schematherapie is een integratieve cognitieve gedragstherapie die gericht is op behandeling van patiënten met ernstige psychische stoornissen zoals een persoonlijkheidsstoornis of een vaak terugkomende depressie. Schematherapie is een therapeutische benadering waarin elementen uit cognitieve, gedragstherapeutische en psychodynamische modellen, hechtings- en Gestalt-modellen met elkaar worden gecombineerd om zo het beste resultaat te behalen. Schematherapie helpt u de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. De therapie wordt gezien als een effectieve behandeling voor een breed scala van psychische problemen, vooral ook voor patiënten die voorheen moeilijk te behandelen waren.

Hoe werkt schematherapie?

We gaan met schematherapie in onze praktijk in Leiden aan de slag. De invloed van ervaringen uit uw jeugd op uw patronen en dagelijkse leven wordt onderzocht. U leert uzelf zodanig veranderen dat u uzelf beter gaat voelen, beter voor uzelf kunt zorgen en beter voor uzelf op kunt komen. U leert voelen wat uw behoeften zijn en u leert hier op een gezondere manier voor op te komen. Hierdoor verandert niet alleen uw gedrag, maar veranderen ook uw gedachten en gevoelens.

Schematherapie bij Silver Psychologie

Bij Silver Psychologie wordt bij schematherapie ook gebruikgemaakt van methodieken die kenmerkend zijn bij behandeling van structurele dissociatie. Hierdoor werkt onze behandeling op aspecten wat af van de meer klassieke schematherapie. In Leiden leveren we altijd maatwerk en kijken wat het beste bij u past. Wilt u hier meer over weten? Informeer dan gerust en wij leggen het graag aan u uit.

Modus

Typerend bij schematherapie is het werken met verschillende denkschema’s en modi. Wanneer tijdens de kindertijd emotionele basisbehoeftes niet zijn vervuld, kunnen negatieve schema’s ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan verlatingsangst, sociale isolatie, minderwaardigheidsgevoel of zelfopoffering. In uw volwassen leven kunt u in een bepaalde situatie in een schemamodus schieten. Bijvoorbeeld als er nare gevoelens van vroeger worden opgeroepen. Wanneer door een bepaalde emotionele gebeurtenis één of meerdere schema’s tegelijk worden geactiveerd, komt u in een bepaalde schemamodus (meervoud modi), of kortweg modus, terecht. Met schematherapie gaan we in Leiden aan de slag met deze modi. Schematherapie tracht middels een integratieve cognitieve gedragstherapie de werking van deze onaangepaste schema's minder sterk te maken. Deze therapie zorgt voor bewustwording en inzicht, reductie van psychische klachten, het verwerken van onverwerkte herinneringen en daarmee verminderen van herbelevingen, het wijzigen van onaangepaste cognitieve schema's, vergroten van de mate van interne integratie en het ontwikkelen van constructieve copingstrategieën en copingreacties. Wilt u meer weten over schematherapie in Leiden? Neem dan contact met ons op.