kinderen1 kinderen2 kinderen3 volwassenen
 

650.000 Nederlanders hebben dagelijks, wekelijks of minimaal een tot drie dagen per maand last van hoofdpijnklachten. Bij chronische pijn, die langer dan 3 tot 6 maanden bestaat, is de oorzaak van de pijn vaak al verdwenen. Er is dan sprake van een in de hersenen ontstane grotere gevoeligheid voor pijn, waarbij medicatie vaak maar beperkt of tijdelijk helpt.

 

I-EMDR

Sinds enkele jaren wordt een revolutionaire nieuwe behandelmethode ontwikkeld en toegepast voor chronische hoofdpijnklachten, zoals migraine en chronische spanningshoofdpijn. Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van een gëintegreerde behandelmethode van (een aangepaste vorm van) EMDR in combinatie met leefstijlverandering en lichaamsgerichte technieken. De effecten op vermindering van hoofdpijn in de acute fase zijn wetenschappelijk onderzocht bij een grote proefgroep en blijken zeer goed te zijn, voor migraine en spanningshoofdpijn. De lange termijn effecten worden nog steeds verder onderzocht en lijken veelbelovend.

De behandelmethode wordt in Nederland nog maar weinig toegepast, omdat deze nieuw is en nog weinig bekendheid heeft.

 

Hoofdpijn bij kinderen

Ook kinderen kampen vaak met hoofdpijnklachten. 10% van de kinderen heeft last van migraine. Spanningshoofdpijn komt met name bij pubers voor en hangt bij pubers vaak samen met depressieve klachten.

De klachten die kinderen rapporteren bij migraine zijn vaak niet zozeer hoofdpijn, maar meer buikpijn, misselijkheid, braken en diarree. Daardoor wordt migraine bij kinderen niet altijd herkend. Waarschuwingssignalen zijn ook: sloomheid, prikkelbaarheid, overactiviteit, veel geeuwen, bleek zien, warm aanvoelen.

 

Behandelgeschiedenis volwassenen met hoofdpijn

50 tot 60 % van de cliënten met hoofdpijn heeft nooit een huisarts bezocht. Andere cliënten hebben vaak een jarenlang traject achter de rug met onderzoeken en behandelingen door huisarts, neuroloog en hoofdpijncentra, vaak zonder resultaat. I-EMDR wordt in de hoofdpijncentra nog niet veel toegepast, doordat het nog weinig bekendheid heeft.

Binnen onze praktijk bieden we deze behandelmethode aan, voor volwassenen en kinderen. We werken hiertoe samen met enkele fysiotherapiepraktijken in de omgeving.

Doel van de behandeling is het verminderen van de frequentie, duur en de ernst van de hoofdpijnklachten.

 

Als u meer informatie wilt over deze behandelmethode, neemt u dan graag contact op met onze praktijk.