kinderen1 kinderen2 kinderen3 volwassenen
 

Kinderen die getuige zijn geweest van huiselijk geweld, of een traumatische ervaring hebben gehad, hebben 60 procent meer kans om als volwassene migraine te krijgen.

Dat meldt Daily Mail donderdag naar aanleiding van een nieuwe studie van de universiteit van Toronto.

Alleen al het zien van huiselijk geweld blijkt voldoende om het risico op migraine op volwassen leeftijd te vergroten.

Bij vrouwen is de kans op migraine na een traumatische ervaring als kind 65 procent hoger, bij mannen is dit 52 procent.

Aan het onderzoek deden 12.638 vrouwen en 10.358 mannen mee vanaf achttien jaar oud. In totaal had 14 procent van de vrouwen migraine, tegenover 6,5 procent van de mannen.

Geweld

De onderzoekers keken naar drie soorten situaties die zich in de jeugd hebben afgespeeld: het zien van huiselijk geweld of het slachtoffer zijn van fysiek geweld of seksueel misbruik.

Bij de mensen die met alle drie te maken hebben gekregen blijkt er drie keer meer kans op migraine.

"Het meest verrassende resultaat is dat alleen al blootgesteld worden aan huiselijk geweld voor een hogere kans op migraine kan zorgen", aldus Esme Fuller-Thomson van de universiteit van Toronto.

"Zelfs als we naar variabelen als ras, de sociaaleconomische achtergrond en eerdere mentale problemen keken, bleven die percentages zo hoog vergeleken met mensen die dit niet hebben meegemaakt."

Zien of horen

De term 'zien van huiselijk geweld', wordt gedefinieerd als het meer dan drie keer zien of horen hoe een ouder, stiefouder of voogd een andere volwassene in het huis slaat.

De link tussen de ervaring en de migraine is nog onbekend. De onderzoekers suggereren dat het te maken kan hebben met stress die de structuur van de hersenen, het immuunsysteem en de ontwikkeling van de genen van een kind verandert.

Bron: http://nu.nl/gezondheid/4075494/hogere-kans-migraine-bij-jeugdtrauma-.html