kinderen1 kinderen2 kinderen3 volwassenen
 

Het Erasmus MC-Sophia gaat onderzoeken of een speciale vorm van therapie, Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), jonge kinderen kan helpen bij de verwerking van trauma's die kunnen ontstaan na hartoperaties.

In totaal onderzoekt het ziekenhuis bij 458 kinderen tussen de zes en zestien jaar oud met een posttraumatische stressstoornis, het effect van deze therapie, schrijft het AD dinsdag.

In Nederland worden bijna 1.400 kinderen per jaar geboren met een hartafwijking. Ongeveer een op de tien kinderen krijgt, na ingreep of ziekenhuisopname, last van PTSS. Bijna een op de drie heeft verhoogde PTSS-klachten.

Bij de EMDR-therapie moeten patiënten aan hun trauma denken, terwijl ze tegelijkertijd ritmische oogbewegingen maken. De therapie werkt sneller en is minder belastend dan de gedragstherapie die normaal wordt toegepast bij patiënten.

Voor het onderzoek is subsidie verstrekt door Stichting Hartekind, het Innovatiefonds voor Zorgverzekeraars en de Vereniging EMDR Nederland, omdat nog weinig onderzoek wordt gedaan naar het effect van de therapie.

 

Bron: http://nu.nl/gezondheid/4231137/onderzoek-effect-emdr-therapie-bij-kinderen-met-hartziekten.html